In het hedendaagse communicatietijdperk zijn snelle berichten een wezenlijk onderdeel. De manier waarop de wereld van de brief en telegram naar telefoon ging duurde enkele decennia.
Dankzij de mobiele telefoon zijn communicatiemogelijkheden praktischer en ontwikkelen zich in een rap tempo. Van de SMS naar de bekende Whatapp’s digitaal bericht tot aan de nieuwste ontwikkeling spraakberichten.
Dat houdt in dat je direct een spraakbericht via een communicatieapplicatie verstuurt of via jouw stem de inhoud dicteert en de telefoon het bericht in digitale karakters laat omzetten.
Waarom is dit nu een hit in Azië en mogelijk later in het Westen? Dat komt omdat de lastige Chinese woordenschat uit meer dan 50.000 karakters bestaat. Neem het simpele woord ‘hebben’. Hierbij zijn al tientallen verschillende opties om dat woord te omschrijven.
Met dat in het achterhoofd is een spraakbericht sneller, vaak intiemer, humoristischer en emotioneler. Spraakberichten insturen en afluisteren, wat de westerse beschaving als vervelend beschouwt, is al compleet normaal in de Chinese maatschappij.
Onze man in Azië
Jaap ten Have